Floriánek 2014

18.11.2017 15:43

Mikulášské odpoledne

 

Poslední akcí Floriánka v letošním roce bylo Mikulášské odpoledne spolu s rozsvěcením stromečku se zastupiteli. Přípravy začaly pečením lineckých hvězdiček. V hasičárně je nově předělaná kuchyň, rekonstrukce se opravdu povedla. Holkám z Floriánku se peklo bezvadně. Ze zbylých bílků babičky Sokolky napekly vynikající kokosky a pusinky.

Výzdobu předsálí si vzaly na starosti naše zastupitelky. Stromeček s jesličkami zpříjemnil vstup na akci.

Mikulášské odpoledne se konalo 6. prosince v Kulturním domě ve 14:00 hodin bylo v „kulturáku“ vše připraveno a začali se nám rojit čerti a andílci. Na vánoční prodejní výstavu přijaly pozvání manželé Skalický s výbornou medovinou a včelími produkty, paní Jitka Rolečková z obchůdku Šikulka, která měla pro děti připravenou malou dílničku s výrobou korálkových ozdob a vánoční sortiment. Dále nám přijel ukázat truhlářské řemeslo Ing. Stanislav Cukor s kolegou ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Předvedl vyřezávání krásných dřevěných postaviček a spoustu dřevěných výrobků. Ještě jsme měli možnost vidět mýdlové domácí produkty, svíčky a vánoční ozdoby.

Pro návštěvníky byla připravena výborná čokoládová fontána. U fontány byl i malý bufet s čajem, lineckým cukrovým, pusinkami a kokoskami. Děti z naší Mateřské školy nás potěšily krásným výstupem v 15:00 hodin, které obsahovalo výběr vánočních koled a písniček. Děti byli kouzelné a poděkování patří i učitelkám ze školky a Davidovi Silberovi za ozvučení .

V 15:20 hodin si děti ze ZŠ a MŠ Slatiny nad Zdobnicí připravily kulisy a pověst Hadího krále začala. Nejen paní učitelka Sojková byla spokojená, děti hrály jako opravdový umělci.

V 16:00 hodin přišel Mikuláš s andílky a čerty. Děti dostali nadílku a dlouhé čekání na rozsvěcení stromečku jsme spolu s čertíky vyplnili hrou.

Vánoční program byl připravený v 17:00 hodin, který si vzali na starost naši zastupitelé.

Děkuji všem z Floriánku a jejím rodinám za čas, který věnují celoročně námi pořádaným akcím. Děkuji sponzorům, kteří nás podporují v naší činnosti. Myslím, že dvanáct akcí za rok je tomu důkazem.

A všem spoluobčanům přeji klidné Vánoční svátky a do nového roku 2015 hodně zdraví, štěstí a pohodičky.

 

 

Za spolek Floriánek při SDH Dlň Simona Páchová

 

 
 

Čtení s přechodem času

 

Dne 25.10. se konalo už 13. čtení s přechodem času. Jako tradičně jsem se sešli na chatě Rolba v 19h večer. Nejprve jsme shlédli zajímavou přednášku o létání v horkovzdušném balónu od pana Vycha a potom jsem vyrazili na noční stezku odvahy, která byla jako obvykle do lesa za Rolbou. Poté když jsem přišli zpět se všichni občerstvili a přichystali ke spánku. A mohlo se začít číst. Jako první četla Jana Bártová čtyři pohádky pro menší děti, aby rychle usnuly, a poté pan Tydlitát četl 5 neděl v balónu od Julesas Verna.Všichni usnuli a ráno když se probudili, tak jsme jako obvykle napsali přání do lahve a přečetli si to z jarního čtení. Všichni dostali malou odměnu a odešli spokojeně domů.

 

Drakiáda

 

Jako každý rok tak i letos jsem opět s Floriánkem pouštěli draky. A jako každý rok tak i letos bylo spíše bezvětří. Ale i tak se na hřišti sešlo 19 dětí se svými krásnými draky. Některým drakům se podařilo vzlétnout, někteří se raději drželi při zemi. Nakonec jsem se občerstvili potom náročném běhání a děti dostaly malou sladkou odměnu. Těšíme se na další akci s Floriánkem a doufáme že

 

MYŠTÚRA 2014

V roce 2008 byl pořádán Floriánkem první Pohádkový les. Po čase z Pohádkového lesa vznikl název MYŠTÚRA. Letos to bylo již po sedmé, kdy se pohádkové bytosti objevovali po naší vesničce. Bohužel jsme letos nestihli napéci tradiční perníkové myšky, ale i kupovaný Brumlík dětem chutnal. Na děti čekaly u startu myšky, které děti poslaly na trať dlouhou asi 3 km. Na startu děti obdržely pokyny o průběhu trasy a papírovou medaili, na kterou sbíraly v průběhu trasy myší ocásky. Některé děti si nechaly vytetovat na ruku obrázek, jiné na obličej namalovat myší čumáček a vousky. Trasa se skládala z několika stanovišť.

Na prvním stanovišti čekaly dvě kořenářky s bylinkami, ovocem a zeleninou. Děti měly uhodnout co je co. Druhým stanovištěm bylo království s královnou Koloběžkou první. Děti zde jezdily slalom na koloběžce a jednokole. Po výstupu na Kalvárku čekal na děti u výhledny myslivec. Měl pro děti připravený úkol, který splnily všichni na jedničku. Měly vyjmenovat celkem tři pohádky, ve kterých se objevuje myslivec. Trasa značená růžovými fáborky pokračovala za výhlednu k horní stanici vleku a poté pokračovala po sjezdovce dolů k chatičce vleku. Tady na děti čekala Pipi dlouhá punčocha se svojí rozpletenou šálou a Lukostřelkyně s opravdovým lukem. V chatičce bylo připravené malé občerstvení s čerstvými vaflemi. Dalším stanovištěm byli kominíci, u kterých děti stavěly komín. Po kominících následovalo lovení rybiček za dohledu dvou vodníků. Součástí tohoto stanoviště byla výstava džbánečků s lapenými dušičkami, vodní havěti a zakletých mořských víl. Na posledním stanovišti vyprávěla babka s dědkem pohádku O Budulínkovi. Úkolem pro děti bylo namotávání bonbónků, proběhnutí liščí stezkou kolem liščí nory. V cíli na děti čekal díky sponzorům Myštúry bohatý výběr odměn.

Akce se zúčastnilo 114 dětí. Celkem se na dobrovolném startovném, tetování, prodejem vaflí a příspěvkem od návštěvníků memoriálu Zdenka Musila vybralo krásných 6 000 Kč. Obec Dlouhoňovice tuto částu doplnila na částku 12 000 Kč. Tyto penízky budou věnovány na dětské oddělení Ústeckoorlické nemocnice.

 

Děkuji našim hodným sponzorům za finanční a hodnotné dary. Všem dětem a dospělým Myštúry děkuji, že přišli strávit krásné slunečné odpoledne s Floriánkem do Dlouhoňovic. Poděkování patří také pořadatelkám za čas, který věnují akcím Floriánka

 

Tábor při vsi aneb sousedské hlídání

 

Školní družiny a mateřské školy ukončily provoz, prázdniny jsou v plném proudu. Někteří rodiče ještě dovolenou nemají a ptají se, co s dětmi?

Proto je tu tábor při vsi. Probíhal opět na chalupě Rolba u sjezdovky v Dlouhoňovicích v týdnu 14. – 18. 7. 2014 od 7.00 do 16.00 h. Celý týden byl v duchu pirátů. Jelikož se sešlo přes 30 dětí, byly rozděleny na tři skupiny. Každá skupina měla svého vedoucího a pomocníka, vymyslela si jméno a navrhla vlajku.

Každý den si děti odnesly nějaký výrobek, ať už namalované tričko, ozdobenou skleničku, svíčku nebo vlastnoručně upletený náramek z gumiček a žádný správný tábor se neobejde bez hledání pokladu a ani tentokrát o něj děti nepřišly.

Jelikož nás celý týden provázelo úmorné vedro, děti našly vyžití a osvěžení u malého bazénku před chalupou, větší děti zase u Páchů nebo Musilů. Celý tábor završil páteční celodenní výlet na chaloupku pana Tydlitáta do Litic nad Orlicí. Jelikož tato túra byla poměrně dlouhá, tak jsme část cesty tam i zpět jeli vlakem a část šli pěšky. Takto jsme to zvládli všichni, i ti nejmenší.

Věřím, že se tábor dětem líbil, užily si jej a zase mají na co vzpomínat.

Závěrem bych chtěla poděkovat za všechny a všem, kteří se na přípravě a průběhu podíleli. Dík patří i Školní jídelně, odkud jsme měli celý týden obědy.

Všem přeji krásné léto, pohodovou dovolenou a hodně sil a elánu do dalších „táborů“.

Bc.Petra Kučerová, DiS

 

Vítání léta

 

28. června jsme opět s Floriánkem vítali léto. I přes to, že nejprve bylo velké vedro a potom pořádná přeháňka, až se ze zimního stadionu pomalu stávalo veřejné koupaliště, přišlo celkem dost dětí. Tématem letošního vítání léta byly opět olympijské hry. Soutěží bylo více než dost. Děti si za vysoutěžené body mohly vybrat krásné ceny v našem malém obchůdku. A že bylo z čeho vybírat. Celé odpoledne se po stadionu linula nádherná vůně právě pečených vaflí, které lákaly k zakousnutí. Koho už soutěžení moc nebavilo,mohl si tradičně namalovat tričko nebo si nechat udělat tetovaní (samozřejmě, že ne doopravdické).

Na závěr bychom chtěli poděkovat obci Dlouhoňovice za podporu našich akcí, Choceňské Mlékárně za velmi dobré jogurty a  firmě Teddies 

 

Čarodějnice

 

I letos se konal tradiční slet čarodějnic na fotbalovém hřišti. Celkem si přišlo zasoutěžit 60 dětí s rodiči. My z Floriánku jsem se jako obvykle převlékly za všemožné čarodějky a jiné kouzelné bytosti. Děti hned u vchodu dostali kartičky a museli splnit 6 úkolů, aby mohli rozluštit jméno známé čarodějky SAXÁNY. Kdo vše splnil, mohl si vybrat v našem kouzelném obchůdku hračku podle své libosti.

Ve 20:00 hodin členové SDH Dlouhoňovice zapálili hranici s čarodějnicí. Když se setmělo, začala videodiskotéka, na které celý večer hrál DJ Bros. Doufáme, že se to všem líbilo a těšíme se na další podobné akce.

 

Burza dětského oblečení


  Dne 26. dubna se v tělocvičně konala burza dětského oblečení a věcí pro děti. Sedmnáct maminek, které zde prodávaly, odjíždělo spokojených, protože žádná z nich neopouštěla tělocvičnu s vědomím, že by neprodala vůbec nic a navíc nejen jejich děti měly možnost se vyřádit v dětském koutku. Naštěstí se nenaplnily obavy z nízké účati prodávajících a malé návštěvnosti, která nebyla zanedbatelná. První akce tohoto typu sebou nese i nové zkušenosti, které se zúročí na podzim, kdy se plánuje další burza.    
 

Velikonoční dílna

 

   Na Zelený čtvrtek opět ožila chata Rolba. Konalo se tu již tradiční jarní vyrábění. Zájemci si tu mohli vyzkoušet například pletení pomlázky - za laskavé pomoci pana Tydlitáta a nebo výrobu jarních a velikonočích dekorací. Nejen děti zpracovávaly vyfouknuté vejdunky na krásné dekorační věnce a roztomilé ovečky. Neobjevovaly se tu ale pouze tradiční a léty prověřené výrobky. Mezi dětmi byly velmi oblíbené drobnosti z roliček od toaletního papíru, ať už květiny, kuřátka a nebo králíčci. Kromě vyrábění samotného si návštěvníci poseděli u dobré kávy a domácích vaflí, které na místě dělala děvčata z Floriánku. Akce se opět velmi podařila a pomohla naladit velikonoční atmosféru u nejednoho účastníka akce.

Těšíme se na další setkání.

 

Čtení s přechodem času.

 

   Už po dvanácté jsme se večer 29. 3. 2014 sešli v poměrně hojném počtu na chatě Rolba, kde jsme strávili společnou noc čekáním na příchod letního času. Setkání jsme zahájili besedou manželů Janovcových o jejich cestě na Galapágy. Děti se zapojily svými otázkami.

   Kolem 21 hodin jsme podnikli stezku odvahy až k Urbanově studánce. Báli jsme se všichni.  Po návratu následovalo čtení paní Jitky Krahulcové kniha T.C.Breziny – Poklad černého žraloka. Všech 20 dětí nám po 22.30 hodině tvrdě usnulo. Několik bdělých si poté vyslechlo čtení od pana Jiřího Tydlitáta J.Verne – Tajuplný ostrov. Čtení jsme ukončili před 7 hodinou ráno 30.3.2014.

   Po vydatné snídani sI děti napsaly přáníčka do lahve, dostaly upomínku na ,,probdělou noc“ a rozešly se domů.

Těšíme se na další čtení s přechodem času, které se bude konat z 25.10. na 26.10.2014

 

Za Floriánek R+S

 

 

Dětský karneval

 
    V Dlouhoňovicích opět proběhl dětský karneval. Tentokrát v pirátském stylu. Sešlo se tu opravdu spousta dětí, jmenovitě 132 dětíRej masek je každým rokem pestřejší a barevnější. Kromě oblíbených stálic jako jsou princezny, víly, čertíci a piráti se tu objevila spousta nových a originálních masek. Krásná byla Manka s Rumcajzem, malá dýně, pastelky, které by naplnily celý penál, nebo třeba opravdu originální šnek. Parádní byli i různí bojovníci a často musel člověk obdivovat rodiče, jakou měli trpělivost a kreativitu nejen při vymýšlení, ale i při samotné realizaci masek.
    V průběhu karnevalu byli všichni lákáni skvělou vůní čerstvých domácích vaflí, které připravovaly holky z Floriánku. Občerstvení byla spousta a stejně tak i cen v tombole. Snad každý odcházel s náručí dárečků. Tímto děkujeme i všem sponzorům, protože tombola byla opravdu bohatá.
   Tělocvična praskala chvílemi téměř ve švech, protože děti byly opravdu rozverné a ve velkém množství nám ji málem zbořili. Nakonec ale vydržela a kdyby mohla, tak by se určitě už těšila na další akce. Stejně tak jako my.

—————

Zpět


Kontakt

Floriánek Dlouhoňovice

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Sbor dobrovolných hasičů
Hlavni 19
Dlouhoňovice
56401