Floriánek 2013

18.11.2017 15:50

Rozsvěcení vánočního stromku


   Dne 1. 12. se u nás v Dlouhoňovicích konala další akce spojená s přicházejícími svátky. Jednalo se o rozsvěcení Vánočního stromu spojené s doprovodným programem. Letos se upustilo od jarmarku, ale přes to sme si mohli nakoupit hezké věnce a vánoční dekorace ve stánku ve vestibulu kulturního domu. Nechyběla ani oblíbená medovina a včelí produkty. Největším lákadlem byla ale oblíbená čokoládová fontána, do které si mohl každý namočit připravené ovoce a tím si zpříjemnit čekání na hudební program.
 Na samotném rozsvícení stromu byla účast opravdu hojná a tak bylo smutným překvapením to, kolik lidí se rozhodlo navštívit připravené představení. Vystoupení zahájila Kateřina Kořínková, která zahrála vánoční koledy na kytaru. A dále pokračovalo vystoupení  paní Heligerové (členka  skupiny Schovanky)  vánočním programem určeným nejen pro děti. Mluvené slovo doplňovalo zpívání koled a jiných vánočních písní. Zapojily se děti, hraním na zapůjčené nástroje, a během představení dokonce i ostatní návštěvníci zapěli do mikrofonu. Představení bylo opravdu vkusné a nejen pro děti poučné a zábavné. O to bylo smutnější, že některým bylo zatěžko zaplatit symbolické vstupné a raději čekali venku před sálem než představení skončí.
 Po ukončení programu se všichni přesunuli k Vánočnímu stromu, kde se rozdávaly skleněné lucerničky se zapálenou svíčkou a dětem svítící náramky. U stromu nám zazpívaly děti z dlouhoňovické mateřské školy. Zpívali hezky, ale vzhledem k horšímu nazvučení byli někteří návštěvníci o tento zážitek připraveni. Po odpočítání panem starostou a ostatních přihlížejících se strom rozsvítil.
 Po jeho rozsvícení byl ukončen oficiální program a někteří návštěvníci akce se pomalu přesunuli se sváteční náladou domů, jiní se ještě šli občerstvit do kulturního domu, kde holky z Floriánka po celou dobu prodávaly svařák, grog, čaj a kávu. K zakousnutí se rozdávalo napečené linecké cukroví a byla tam výše zmíněná čokoládová fontána. Tato akce vyžadovala spousty hodin příprav a nakonec se opět vydařila. Všem co se na těchto přípravách podíleli patří velký dík.  Těšíme se zase za rok,
Floriánek.

 

Vánočí dílna

 

 Dne 23.11. se konalo na chatě Rolba již tradiční předvánoční tvoření. Přímo na Rolbě bylo poprvé, protože účast je každý rok větší a větší a hasičárna nám už přestala stačit. Přesto nám byly i tyto prostory malé. Měli sme tu odpočinkovou zónu, dětský koutek a několik pracovních stolů.
 Výrobky navozující nadcházející sváteční čas si přišla vytvořit spousta dětí i rodičů. V průběhu odpoledne se v Dlouhoňovicích objevilo velké množství andělíčků, vánočních stromečků i dalších dekorací z rozličných materiálů. Velký úspěch sklidily i perníčky, které si návštěvníci dílny mohli nazdobit. Ty byly předem upečeny holkami z Floriánka.
 
 Zlatým hřebem večera byl příchod Mikuláše a anděla. Za jejich krásné ztvárnění moc děkujeme panu Jiřímu Tydlitátovi a Báře Motlové. Děti byly naprosto unešené a domů si (kromě vrastnoručně vyrobených dekorací) odnesly i malé dárečky. Děkujeme všem, kdo se podíleli na složité přípravě této dílny a už se zase těšíme na další tvoření na jaře.
 

Čtení s přechodem času

 
Podzimní čtení  letos proběhlo 26-27.10.2013. Děti se sešli v 19 hodin na chatě Rolba. Téma pro podzimní čtení byli Indiáni. Místostarosta pan Vych dětem připravil krátkou prezentaci jeho návštěvy u Indiánů. Čtení pro menší děti byli Indiánské pohádky, které četla paní Jana Bártová a pro starší Vinnetou četl pan Jiří Tydlitát..Před spaním se děti vydali na dobrodružnou procházku lesem na výhlednu a kolem hřbitova a zpět na chatu. Všech 18 dětí procházku zvládlo. Na chatě si každý připravil své místečko na spaní dali si buchtičku, čaj a už se začalo číst. Četlo se do ranních hodin. Děti ráno po snídani dostali upomínku na podzimní čtení- magnetka s indiánem. Po sedmé hodině si pro děti chodili rodiče. Další čtení bude zase na jaře.

 

Myštúra

 
   Letošní Myštúra 2013 měla téma ,,povolání“ . Na stanovištích čekala na děti nejrůznější povolání s nejzáludnějšími úkoly. Úkoly byli připraveny i pro dospěláky.
   Po zapsání do startovní listiny (letos bylo zapsáno 88 dětí) dostaly děti papírovou medaili s myškou. Na ni dostávaly myší ocásky při každém splněném úkolu.  První zastávkou byla lukostřelkyně Jana. Děti si tu mohly zastřílet z luku. Pro menší účastníky tu byl hod míčkem. Druhou zastávkou byly babičky švadlenky, které si pro děti připravily přišívání knoflíku a výrobu panáčka/panenky z vlny. Třetí zastávkou byli hasiči. Děti stříkaly džberovkou na  plechovky. Hasiči dětem džberovku pumpovali, protože to jsou silní chlapi. Čtvrtou zastávkou byly zdravotnice Iva a Jana. Děti si vyzkoušely obvazování zraněného a mohly si poslechnout jak tluče srdíčko. Pátou zastávkou byla lékárna U Marků.  Kořenářky Iveta s Luckou  měly lék na každou bolístku. Děti s rodiči hádali názvy bylinek. Šestou zastávkou byla škola. Pani učitelka Aja s rozpustilou žačkou Ráďou si na děti připravily aktovku plnou překvapení a popletený penál ve kterém bylo i to co do školy nepatří.Sedmou zastávkou byla Dlouhoňovická pošta, kde se pošťačce Lence rozházely dopisy a děti ji je pomohly roztřídit. Osmou zastávkou byl cirkus krasojezdkyně Lucky a klauna  Báry. Ty měly pro děti a rodiče připraveny různé úkoly a překážky. A poslední devátou zastávkou byla železniční zastávka s výpravčím Jirkou. Děti tu měly za úkol složit puzzle s mašinkami a pro větší děti si výpravčí připravil 40ti dílné puzzle leteckého pohledu na vlakové nádraží v Žamberku.
   Po nasbírání devíti myších ocásků si děti došly pro sladkou perníkovou myšku a dáreček. Děkuji všem kteří s námi strávili krásné slunečné odpoledne a zároveň si udělali krásnou procházku po naší vesničce.

Výtěžek

Letošní výtěžek z dobrovolného startovného bude odevzdán na veřejnou sbírku obce Záchlumí ve prospěch slečny Moniky Valachové. Celkem se na naší akci Myštúra 2013 vybralo na dobrovolném startovném 3 500,-Kč a stejnou částku věnuje obec Dlouhoňovice . Slečně Valachové se za Dlouhoňovice pošle krásných 7 000,-Kč. Velký dík patří všem z Floriánku, babičkám p. Bartové a p.Matušíkové, našim hasičům  a fotbalistům za občerstvení. Další akcí Floriánka bude Drakiáda, vánoční výtvarná dílna a rozsvěcení vánočního stromu.Termíny budou na plakátech a stránkách Floriánka.    

 

Vítání léta

Vítat léto není jen tak něco jednoduchého, protože už jaro si pro nás připravilo nejprve samé lijáky a hned po nich přišla bez okolků třicetistupňová vedra. Přesto jsme se ale 22.6. ve 14hodin v Dlouhoňovicích na hřišti všichni sešli.

Pro děti i hravé dospěláky bylo připraveno opravdu hodně soutěží a zajímavých atrakcí. Všichni sportovci se snažili a za vyhrané papírové peníze nakupovali v našem malém obchůdku odměny. Na výběr měli spoustu hraček a dobrot od sponzorů.

Koho přestalo sportování bavit, tak jim projíždka na autíčkách, motokárách, motorkách nebo pouťovém kolotoči určitě zvedla náladu. Také skákací hrad byl pořád plný řádících ratolestí.

Všichni se dobře bavili a celou dobu se areálem nesl smích, hudba a dobrá nálada, kterou nezkazil ani sem tam prasklý balonek.

Také malování triček a tetování dětí i dospělých mělo jako každý rok veliký úspěch.

Takže nezbývá, než poděkovat sponzorům za krásné ceny, fotbalistům za dobré občerstvení, mladým hasičům za pomoc při soutěžích a hlavně holkám z Floriánku, za přípravu celé akce. Těšíme se v září na Myštůře 2013 na shledanou.

 

Výlet do Zoo

 

Po dlouhém rozhodování a přemýšlení, kde se bude dětem i dospělým libit jsme se vypravili do ZOO v Olomouci. K autobusu jsme se ráno dne 27. 4. 2013  v 7 hodin dostavili všichni včas a mohli jsme vyrazit směr Morava. Po příjezdu jsme dostali 5-ti hodinový rozchod, který některým nestačil. Byli jsme mile překvapeni velikostí ZOO. Největší pozornosti od dětí si zasloužili netopýři, lvi, žraloci a další. Úplně největší úspěch sklidil volně přístupný výběh pro kozy a lamy, kde jsme mohli zvířátka krmit, mazlit se, fotit apod. Někteří z nás zvládli výstup na větrem rozkývanou vyhlídkovou věž. Vyvrcholením prohlídky byla návštěva lanového centra, kde z nás vypadli poslední peníze. Počasí nám přálo nikdo se neztratil a pro velkou spokojenost přemýšlíme nad dalším výletem v příštím roce.

 

Čarodějnice

Jako každý rok jsem se sešly na hřišti oslavovaly ,,náš ženský svátek´´. V převlečení za všelijaké kouzelnice a čarodějky jsme s rozmístily po fotbalovém hřišti se svými zábavnými soutěžemi. Každý návštěvník musel splnit 8 úkolů, za které od nás dostal písmenko. Jestliže správně uhodl jméno známého černokněžníka Rumburaka , mohl si vybrat v cíli cenu dle libosti.Účast byla hojná- 55 dětí plus rodiče, prarodiče, hasiči a i pár občanů ze Žamberka.

V 19.30 hod. byla zapálena hranice s krásnou čarodějnicí na vrcholu . Jelikož foukal hodně svěží vítr, oheň hlídali a usměrňovali členové SDH. Pro dospělé návštěvníky se chystal taneční večer, který se taktéž zdařil.

Těšíme se na další pálení čarodějnic a podobné akce.

Za Floriánek R.M. Dlouhoňovice

 

Jarní čtení s přechodem času.

 

Každoročně, když se mění čas, ožije společenská místnost na Rolbě. Zde se od devatenácté hodiny scházejí děti na tradičním „čtení u krbu“. Letos byl oheň krbu opravdu příjemný, protože jaru se nějak nechce. Nechtělo se ani dětem. Účast byla nejmenší za celou dobu těchto akcí. A že je co hodnotit. Vždyť jsme se tu na čtení sešli už podesáté. Celé setkání trvá od devatenácti hodin do sedmé hodiny ranní, takže na jaře jedenáct hodin a na podzim třináct. Vždy dle posunu času. Každé čtení je provázeno i doprovodným programem, na kterém uvítáme nějakého hosta. Spisovatele, ilustrátora, botanika, divadlo, tvůrce večerníčků.  Tentokrát bylo čtení doplněno návštěvou pana Petra Hynka, který pobýval rok v Indonesii a dětem poutavě přiblížil tuto ostrovní zemi. Přednáška s promítáním byla velmi zdařilá. O tom svědčila i pozornost všech přítomných. Moc děkujeme.  A co se četlo? Z počátku pohádkové povídání pana Rudolfa Pivce o pověstech blízkého okolí. O lese Krikvaldy, O hradu Litice, O Kunšově kameni v Divoké Orlici a pohádka z tohoto Občasníku. Od 22 hodin do rána pak příběhy E. T. Setona z knih Z lesního království a Stopy v divočině. Povídky Pírko – příběh šedého veverčáka a Domino – životopis stříbrného lišáka. Děti si ráno odnesli domů vlastnoručně vyrobené lucerničky jako upomínku na jubilejní desáté čtení.  Všem, kteří tuto tradiční noc připravili, tedy hlavně Floriánkovi a ještě jednou panu Petru Hynkovi patří poděkovat.    Nashledanou při podzimním přechodu času. Jiří Tydlitát

 

Velikonoční dílna

 

Když se jaro nechce probudit,musíme mu trošku pomoct.Řekl si Floriánek a připravil výtvarnou dílnu pro každého,kdo si chtěl před velikonocema vyzdobit svoje okolí.Nápadů bylo dost,tak jsme se do toho pustili.Všechen dostupný přírodní materiál se nám hodil,akorát příroda nám trošku kazila plány. Nakonec to všechno dobře dopadlo.Přinesli jsme hromady proutků,větviček,skořápek,kůry,mechu a mnoho dalšího a pak jjsme jenom zírali,co všecho z toho jde vyrobit.S pomocí mašliček,drátků,provázků,květináčků a barevných papírů vznikala krásná a originální dílka.Všem se výzdoba opravdu povedla a snad přispěla k lepší jarní náladě.Příště se budeme těšit,že mezi nás přijde ještě víc dětí a dospěláků a společně si připravíme hezké dekorace a naladíme se na další svátky.

 

Karneval

 

Dětský karneval slouží k vyřádění dětí a tak to bylo i v Kulturním domě v Dlouhoňovicích, kde se sešlo plno krásných a nápaditých masek. K vidění tu byly princezny, zvířátka, piráti, skřítkové a mnoho jiných známých i méně obvyklých masek.Všechny děti si mohly užít různé soutěže, za které dostaly sladké odměny.Děti vesele řádily a mezi skotačením rozbalovaly tombolové losy. Výhry si chodili vyzvedávat na balkon, kde se mohly zároven se svými rodiči občerstvit. Do hlavního slosování, které proběhlo přímo na sále, sponzoři věnovali opravdu hodně krásných cen.Děti byly spokojené a na závěr se vyřádily v papírové koulovačce, která tu má svoji tradici a zároveň obrovský úspěch.Všichni si to užili a Floriánka mohl hřát pocit, že se letošní karneval opět vydařil. Tak už jenom všechno uklidit a budeme se těšit na další společné akce.

 

—————

Zpět


Kontakt

Floriánek Dlouhoňovice

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Sbor dobrovolných hasičů
Hlavni 19
Dlouhoňovice
56401