Floriánek 2012

18.11.2017 15:55

Myštúra

 

Za rozpačitého počasí se v sobotu 1.září 2012 konala již tradiční Myštůra. Přestože právě v Žamberku probíhala pouť, v okolí bylo několik dalších akcí pro děti a den předem dost pršelo, tak se akce zůčastnilo kolem osmdesáti zapsaných dětí a s nimi často celé rodiny. O občerstvení nejen dětí, ale i rodičů se postarali fotbalisti, o dobrou náladu Floriánek. Tématem tohoto ročníku byl ROK a tak byla stanoviště stylizována podle příslušných měsíců. Na každém místě s úkolem byly holky z Floriánku krásně odekorovány velmi kreativními klobouky, ke kterému měly často doladěné i celé oblečení. Každý klobouk byl originál a děti už podle něj mohly často velmi jednoduše uhodnout o jaký měsíc v roce se jedná. Ke správnému určení daného měsíce jim také napomáhaly různé dekorační předměty na stanovištích, velký tématický obrázek a v neposlední řadě i soutěže a úkoly, které se někdy více, jindy trochu méně vztahovaly k hádanému měsíci.
Celá Myštůra začínala na dlouhoňovickém hřišti, kde se nacházel i její cíl. Děti na startu dostaly na krk papírové sluníčko, na které sbíraly čísla podle uhodnutých měsíců a splněných úkolů. Cestou si mohly vyrobit dekoračního draka, procházely překážkovou dráhu, balily dárky, skládaly hlavolamy, nebo dokonce zkoušely anglická slovíčka. Když v cíly ukázaly vyplněné sluníčka, tak si mohly vybrat krásné ceny. Každý malý účastník obrdržel nejen hračku, ale i nafukovací balonek a tradiční domácí perníček ve tvaru myšky a dřevěnou medaily. Zábava se držela na místě i po ukončení programu. Děti si hrály na hřišti, spolu s rodiči se občerstvovaly a leckdo se nechal zlákat i nastříkaným tetováním.
Letošní ročník se opět vydařil a díky dobrovolnému vstupnému a spoluúčasti Floriánka a obce Dlouhoňovice se podařilo dosáhnout na částku 5000Kč, kterou obdrží dětské oddělení ústeckoorlické nemocnice. Tato částka bude použita na zpříjemnění prostředí na dětském oddělení tamtéž. Těšíme se na další ročník a doufáme, že bude přinejmenším tak úspěšný jako letos.
Floriánek

 

Vítání léta

 

   S přípravami vítání  léta začaly holky z Floriánku opět s předstihem. Bylo nutné připravit nové soutěže, zajistit čtyřkolky, hračky do obchůdku se kterými nám pomáhají sponzoři. Pozvání přijali šikovní piloti modelů letadel. Napekly jsme krásné perníkové mašinky, které se opět moc povedly. V sobotu jsme se sešly ve 13 hodin a hřišti a jelikož bylo vše předem dobře připravené, 11 stanovišť bylo vcukuletu připraveno, ještě nachytat obchůdek, kde byl start i cíl a mohlo se začít. Na startu děti dostaly pytlíček na žetonky a kartičku na jízdu autíčkem a čtyřkolkou. Bylo zapsáno na startovací listině 81 dětí. Děti chodily po stanovištích se zvířátky. U žirafy děti trhaly bombony ze stromu, u sovy skládaly logika z víček, u rybky lovily rybičky, u opice na na děti čekala opičí dráha s vodou, u klokana skákaly v pytly, u lišky si mohly zastřílet ze vzduchovky atd. Při splnění úkolů dostávaly děti žetonky, za které si mohly v obchůdku koupit co se jim líbilo. A že bylo z čeho vybírat. Ještě byla připravena soutěž pro rodiče s dětmi ,, Poznáte, komu patří vajíčko". Správná odpověď byla: husa, kačena, slepice, slepice liliputka, perlička a křepelka. Zůčastnilo se 8 soutěžících z toho 5 bylo se správnou odpovědí. Pro velký zájem se opět malovalo na trička a tetovací studio nemohlo chybět. Kolem 16 hodiny vzlétl první model letadla Skaivan s nákladem bombonů a vysypal je dětem nad hlavami. Pilot helikoptéry nám předvedl své akrobatické vystoupení. Děkuji pilotům Jaroslavu Matyášovi, bratrům Davidovi a Lukášovi Vackovým za ukázku s modely. Dále děkuji Technickým službám města Žamberk za pronájem a obsluhu čtyřkolek a autíček. Velké poděkování patří patří všem holkám a klukům z Floriánku za pomoc při organizaci této akce. Děkujeme sponzorům - Obec Dlouhoňovice, Teddies Michal Vyhnálek Žamberk, TopKarMoto s.r.o Dlouhoňovice, Cukrárna Doleček Letohrad.

 

 

Čarodějnice

 

Sluníčko si zapmnělo koupit kalendář a posledního dubna nám pěkně zatopilo. A ani ho nezajímalo, že se holky z Floriánku chtěly vyparádit na rej čarodějnic. Aby dětem odpoledne utekolo mohly si zasoutěžit na osmi stanovištích. Každý rád vyzkoušel skákání v pytlých, čarodějnický kroket, pavoučí stezku nebo uhasit žízeň čarodejními lektvary. Za dokončení úkolů děti získaly kameny, ze kterých složily tajenku a za to dostaly odměnu. Letošní tajenkou byl zmání čaroděj ARCHIBALD. Také naše tetovací studio se ani na chvilinku nezastavilo a bez přestávky fungovalo ještě dlouho po ukončení soutěží. Všechno z výšky sledovala krásně upravená čarodějnice, které kolem 19 hodiny bylo opravdu horko. Všichni mohly využít stánek s občerstvením a hlavně v tom teple dodržovat pitný režim. Sešlo se nás opravdu hodně, dětí přišlo 96. Těšíme se na další akci. 

 

 

Výlet časem zpátky do pohádky

 

Každý rok připravuje Floriánek výlet nejen pro děti,ale i ostatní Dlouhonovičáky.Letos se to opravdu vydařilo.Ráno- ostatně jako vždycky pršelo,ale čím jsme se blížili k Jičínu,tím bylo počasí hezčí.Po příjezdu na Staré Hrady už po dešti nebyla ani památka.Přivítaly nás pohádkové postavičky a krásní vyřezávaní skřítkové,kteří nás provázeli celým sklepením.Některé menší děti se trošku bály,ale nakonec se jim líbilo i v pekle,ve vodní říši,u obrů-no prostě všude.Po menší pauze jsme prodělali výcvikový let na koštatech s hlavní čarodějnicí,které vzorně vypomohly dámy z našich řad a přes čarodějnou půdu jsme se dostali až do samotného zámku.Tam se dětem nejvíce líbili všudepřítomní draci všech možných druhů,velikostí a ras.Nohy nás už sice bolely,ale ještě zbývalo navštívit čarodějnický zvěřinec kde na nás kromě kozy s kůzlátkama čekali taky potkani,švábi a jiná havět.Potom jsme už zatoužili po doušku kávy a jiném občerstvení,čehož se nám hojně dostalo na velikánském nádvoří.Dospěláci ochutnali Hradní medovinu a děti pokukovaly po stáncích a čertovi,který se na ně z kovárny šklebil.Krásně jsme si v Archibaldově království užili,jenom nás-organizátory trošku mrzelo,že se přihlásilo tak málo zájemců.Ale určitě to nevadilo dětem z DD v Horní Čermé,díky malému zájmu Dlouhonovičáků,totiž mohly jet s námi.Tak zase někdy příště -třeba už na Vítání léta nashledanou.

 

Čtení s přechodem času

 

 

Ze soboty na neděli se měnil zimní čas na čas letní. Na chatě Rolba přišlo poslouchat a přespat 19 dětí. Čtení jsme zahájili divadélkem Štafličky pohádkou  Jak straka Pepina ukradla klíč od jara. Na představení se přišli podívat i děti, které na Rolbě nespali. Celou noc četl pan Jiří Tydlitát  a při čtení  pohádek pro nejmenší  pomáhala paní Jana Bártová. Pro nejmenší se četli knížky Pohádky čaroděje  Archibalda I. první a druhý díl.  Přišel  se na nás podívat pan Martin Karlík, reportér Českého rozhlasu Pardubice. Některé děti ochotně a rádi odpovídali na jeho otázky. V přestávce si děti, které neusnuli, zahráli soutěž ,,máš na to minutu“ a potom se už pokračovalo ve čtení knížky Černé koráby. Četlo se do přesunu času. Ráno se děti probudili, napsali si přání do lahve a přečetli si přání z minulého čtení. Některým se splnilo, někteří věří dál. Čtení děti zakončili snídaní,  čajem , buchtami od maminek a punčovým dortem od pana starosty. Děti se už těší na podzimní čtení s Floriánkem.

 

 

Karneval

 

Jako tradičně je pro Floriánka první akce v novém roce Dětský karneval. Ani letos to není jinak. Nejprve hodiny a hodiny příprav a potom netrpělivé očekávání, jestli se všechno vydaří a děti pro které je karneval připravován ,budou spokojeny. Kolem 13.30hod. se začaly sjíždět masky a rozzářené dětské oči nevěděly jestli koukat na výzdobu, se kterou nám pomohla Speciální škola ze Žamberka, nebo koukat po ostatních maskách. Sešlo se jich tu 100, od úplně malinkých kominíčků, až po velké princezny. Všichni byli kouzelní a proto nikdo nezáviděl porotě, že má vybrat ty nejhezčí masky, protože hezké byly všechny .O krásné předtančení se postarala děvčata z TJ Sokol Kameničné pod vedením paní Jitky Rolečkové. Děvčatúm se tanec s křídli povedl a  zaslouženě sklidila velký potlesk. Děti vesele tancovaly ,chytaly bubliny, řádily s balonkama, jezdily na autíčkách a netrpělivě čekaly na vydávání a losování cen. Tato akce je hlavně pro děti, ale věříme, že se líbila i dospělákům. Samozřejmě že bylo připraveno i občerstvení, a tradiční preclíky.Které pro nás upekly naše babičky cvičenky. Děkujeme všem maskám a rodičům, že s náma strávili příjemné odpoledne a těšíme se na viděnou na dalších akcích.Také nesmíme zapomenout poděkovat všem, kteří pomohli akci připravit a sponzorům za krásnou tombolu.
sponzoři:
Obec - Dlouhoňovice, Velkoobchod hračky TEDDEIS Michal Vyhnálek -Žamberk, Výroba dřevěných hraček - Markovi - Dlouhoňovice, Dřevomateriál s.r.o. - Žamberk, Nehtové studio - Hana Richtrová - Dlouhoňovice, Procházka Jaroslav - Dlouhoňovice, Truhlář - Vítek Pavel - Dlouhoňovice, DZ Pharm s.r.o. - Žamberk, Autoopravna VESELÝ - Žambek, TopKarMoto - Dlouhoňovice, F Plus s.r.o dům barev - Žamberk, Cukrárna Valachová - Žamberk, Penny Market - Žamberk, Pastelka Radoslav Zajdl - Rychnov nad Kněžnou, Chladírenský servis Pavel Mrštný - Dlouhoňovice, Some Jindřichův Hradec - pobočka Žamberk, Květinový domeček Jitka Pavlová - Žamberk, Oldřich Prachař - Letohrad, Manželé Peškarovi - Dlouhoňovice, Konzum dohlížecí výbor - Žamberk, Letohradské strojírny - Letohrad, Ski klub - Dlouhoňovice, AutoGas Coubal - Praha 4, Marie Kratochvílová - Dlouhhoňovice, Cukrárna Ing. Zdeněk Doleček - Letohrad, Rico Art s.r.o. - Žamberk, Pohostinství Pod lipami - manželé Moravcovi, Ekoflora Keprtová - Žamberk

—————

Zpět


Kontakt

Floriánek Dlouhoňovice

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Sbor dobrovolných hasičů
Hlavni 19
Dlouhoňovice
56401