Floriánek 2010

18.11.2017 17:02

Výlet s Floriánkem do Dinoparku a ZOO Vyškov

 

Sobotní ráno 28.srpna bylo zatažené, pršelo, no prostě počasí akorát na výlet. Přesto jsme se sešli všichni , nálada  se neustále zlepšovala a poměrně dlouhá cesta rychle uběhla. Za Brnem na nás čekalo sluníčko a celý den se rozjasnil.  Po příjezdu do ZOO jsme se vydali  za novými zážitky. Někteří upřednostnili zvířátka  a ostatní odvezl Dinoautobus, nebo mašinka přes historickou část Vyškova až do pravěkého parku plného řvoucích dinosaurů a jiných jim podobných ještěrů. Podívaná to byla především zajímavá a zároveň poučná. Tady si každý uvědomoval zákony přírody, respekt a spokojenost, že je to jenom jako. Děti brzy překonaly počáteční strach a nechaly se fotit s novými kamarády - i když nepoměrně většími. Součástí Dinoparku je 3D kino. Mnozí z nás takto zpracovaný film viděli poprvé a zážitek to byl opravdu zajímavý. Den byl  nečekaně krásný a domluvený čas odjezdu se začal přibližovat a tak ti, co měli ještě  před sebou návštěvu ZOO vyhlíželi mašinku, která je převeze zpátky za zvířátky. I tady nás přivítalo příjemné prostředí. Vkusně zvolený park se spoustou nejenom domácích zvířat, zábavných, ale i vzdělávacích koutků pro děti, prolézaček, altánků a různých odpočinkových míst. Nás však čekala cesta domů, a tak jsme  museli myslet na návrat. 

Tento výlet nám opravdu vyšel na jedničku s hvězdičkou. Proto bychom chtěli poděkovat Obci Dlouhoňovice za finanční podporu, díky níž jsme mohli získat nové zážitky. Také nemalý dík patří našemu řidiči Jaroslavu Macháčkovi a jeho autobusu, který nás dovezl v pořádku domů. A samozřejmě naší Simoně, která za pomocí Floriánku dobrý nápad převedla ve skutečnost a vše zorganizovala. A jelikož jste byli všichni opravdu vzorní, tak patří dík i vám všem.

Těšíme se na příští setkání.

 

Za Váš FLORIÁNEK Alena Pávková

 

Drakiáda 


I letos jsme pro Vás s Floriánkem připravili Dlouhoňovskou drakiádu. Sobota 9.října byl nádherný slunečný podzimní den a na hřišti se sešlo celkem 23 dětí. Byl to snad již tradiční druhý ročník drakiády, na kterém bohužel také tradičně nefoukalo. Všechny děti spolu s rodiči doufali, že alespoň lehký vánek na chvíli pozvedne jejich krásné draky k obloze. Ani vánek, ani lehký větřík však nepřišel dětem udělat radost, tak se toho chopily – stejně jako loni - samy děti. Děti i tatínkové běhali jako o závod po hřišti nebo jezdili na kole, aby se ten jejich drak aspoň na chvíli odlepil ze země a navzdory bezvětří ukázal, že i on umí létat. Nicméně, po pár kolečkách přes hřiště již nikdo neměl chuť ani sílu do dalšího pouštění draků a tak jsme se šli posilnit čajem a výbornými buchtami. Děti za odměnu dostaly větrníčky a pár sladkostí a i přes „nepovedenou“ drakiádu všichni měli radost z příjemně stráveného podzimního dopoledne.

A celý rok budeme všichni doufat, že  už příště bude foukat.

 

( Jana Bártová)

 

 

Myštúra

 

Rok uplynul jako voda a máme za sebou druhý ročník Myštůry. Loni, jak všichni jistě víte, čekaly na naše malé turisty myšky na stanovištích s úkoly. Letos to Floriánek zase o něco vylepšil. Vymyslel soutěže pro malé, starší i pro dospěláky, kteří se chtějí s námi bavit. Už na startu všechny čekala změna..Každý kdo se na to cítil, bez ohledu na věk dostal na hlavu myší ouška, k tomu namalované fousky ,mapu a sáček s potřebnými rekvizitami a hurá na výpravu do pohádek.Bylo jich opravdu hodně - od princezny přes piráta,myslivce,vodníka,víly Amálky a mnoho a mnoho dalších.Všichni prokázali svoji zručnost ,odvahu a především radost ze hry. Počasí nás sice od rána strašilo,ale nakonec se umoudřilo a dokonce na nás chviličkami pomrkávalo i sluníčko.Jsme opravdu rádi,že přišlo tolik lidí udělat něco pro své zdraví a zároveň přispět dobrovolnou částkou u startu na Dětské oddělení okr.nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Vybralo se krásných 4756,-Kč, Obec Dlouhoňovice   5.244,- Kč pomohla tuto částku zakulatit na rovných 10 000,- Kč., které si odpoledne odvezla MUDr. Jarešová z Orlickoústecké nemocnice, která se Myštůry také zúčastnila se svými dětmi. U kulturního domu na myšky čekalo další překvapení. Ne jenom, že si cestou se Soptíkem zasoutěžili u místních hasičů, ale mohli si nechat zkontrolovat svoje zdraví u stánku Červeného kříže, nebo si vyzkoušet opravdové auto Policie ČR, kde se od žamberských policistů dozvěděli mnoho zajímavostí. Samozřejmě nechyběly medaile, upomínkové předměty i sladká odměna .Také malování na trička, které děti po minulých zkušenostech zvládají téměř sami je oblíbené. Bylo tady opravdu pro každého něco. Celý program doprovázel hudbou DJ Bross a o hladové žaludky se starali místní hokejisté za pomoci rodinných příslušníků. A že se naše akce líbí, naznačuje velká účast soutěžících z okolních měst. Také jsme se opět sešli s dětmi z dětského domova Horní Čermná, kterým se u nás líbí soutěže a nocování na chatě Rolba, kde můžou přespat také děti z Dlouhoňovic a okolí. Stačí mít jenom spacák a souhlas rodičů.

Tuto akci jsme pro vás připravili se sponzory panem Jar.Procházkou a Obcí Dlouhoňovice. Děkujeme za výborné koláče pro děti z dětského domova, namalované kulisy i za každou pomocnou ruku a těšíme se na další spolupráci.

 

Za Váš Florianek Alena Pávková

 

Vánoce

 

Sněží, sněží, mráz kolem běží..........tak toto se letos, při rozsvícení vánočního stromku v Dlouhoňovicích vyplnilo do poslední tečky. Mrzlo až praštilo a tak si všichni prodávající i kupující na našem minijarmarku pochvalovali, že děvčata z Floriánku >>samozřejmě za podpory silných mužů<< vyzdobila tělocvičnu a vše bylo hezky pod střechou.
Hned u vchodu všechny vítalo jezulátko v jesličkách a ti odvážnější se mohli vydat do nebe či pekla, kde na ně čekal anděl s čerticí a samozřejmě sladká odměna.

Mezitím se venku zešeřilo a to byla ta pravá chvíle pro rozsvícení vánočního stromu, u kterého předvedly své vystoupení děti a p.učitelky z MŠ Dlouhoňovice. Stromeček zářil do tmy a předadventní náladu ještě více umocnilo vypouštění barevných lampionů štěstí. Všichni se koukali na tu rozzářenou krásu a možná si i něco přáli.

Aby těch kouzelných chvilek nebylo málo, předvedl své vystoupení p. Pavel Weirauch, kouzelník ze Žamberka. To, že děti zapomněly jíst cukroví, které jim upekl Floriánek, mluví samo za sebe. Celé odpoledne zakončily koledy, písničky a básničky našich nejmenších. Spokojenost a účast na našich akcích nejen dětí, ale i těch dříve narozených, je pro nás ta největší oměna.

A protože se kvapem blíží konec roku, chtěl by Floriánek poděkovat všem, kteří přiložili
ruku k dílu a hlavně sponzorům za jejich štědrost a podporu. Do nového roku hodně sil, zdraví a štěstí přeje, a na další spolupráci se těší, Floriánek.

 

—————

Zpět


Kontakt

Floriánek Dlouhoňovice

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.
Sbor dobrovolných hasičů
Hlavni 19
Dlouhoňovice
56401